ROLUL ȘCOLII ÎN DEZVOLTAREA INFANTILĂ

Deși timpul de pregătire la școală poate duce la o dezvoltare cognitivă sporită, are loc o schimbare majoră și în alte domenii, cum ar fi domeniile sociale și emoționale.

Alfabetizare

Deși copiii pot studia și acasă, școala joacă un rol major în dezvoltarea abilităților de citire și scriere. Potrivit experților, în primii ani de școală majoritatea copiilor își dezvoltă abilitatea de a recunoaște cuvintele noi, de a citi și de a scrie cuvinte simple sau chiar de a citi cărți de bază. Mediul școlar și profesorii ajută copiii să iubească literatura implicându-i în activități și lecții diferite de citire și scriere și prin punerea la dispoziție a unor cărți atractive.

Dezvoltarea socială

Școala nu se rezumă doar la profesori și cărți. Pentru copilul în creștere, școala este un mediu perfect de dezvoltare socială. Potrivit experților, învățământul ajută copiii să-și dezvolte aptitudinile sociale, cum ar fi capacitatea de a-și face prieteni, de a valora prieteniile adevărate, de a înțelege modul în care comportamentul lor îi afectează pe ceilalți și de a negocia conflictele cu colegii.

Dezvoltarea nu are loc doar acasă sau înainte de începerea școlii. Dezvoltarea socială apare și în timpul orelor. Învățătorii și profesorii folosesc adesea strategii de grup sau creează perechi în cadrul activităților curriculare.

Dezvoltarea motorie

Experții în dezvoltarea copilului sunt de părere că, în clasele mijlocii, majoritatea copiilor pot alerga, sări etc. Deși sporturile extrașcolare pot ajuta copilul să-și construiască abilitățile fizice, școala influențează și dezvoltarea lor motorie.

Dascălii înțeleg efectul pe care îl poate avea activitatea fizică asupra dezvoltării motorii a copiilor. Prin programele de educație fizică, copiii își pot îmbunătăți abilitățile motorii, cum ar fi forța, echilibrul, coordonarea și creșterea abilităților sportive generale.

Creativitatea și arta

Deși este adesea ușor să te gândești la școală ca la un loc rigid unde se învață lucruri de bază, cum ar fi literatură și matematică, copiii își pot dezvolta spiritul creativ în timpul orelor petrecute la școală.

Experții în domeniu sunt de părere că arta îi poate ajuta  pe copii să își dezvolte abilitățile de procesare mentală, să reducă anxietatea, să își dezvolte abilitățile de exprimare emoțională și chiar să-și sporească stima de sine. Prin intermediul cursurilor de arte vizuale și a experiențelor artistice, aceștia își pot dezvolta creativitatea și își pot îmbunătăți aptitudinile artistice.

Rezolvarea problemelor

Atunci când profesorii predau și arată copiilor cum să lucreze în anumite zone, ei ajută copiii să-și rezolve problemele. Abilitatea de a-și rezolva singuri problemele este utilă în aproape toate aspectele personale ale vieții lor. Profesorii încurajează copiii să găsească soluții și acest lucru este, de asemenea, important pentru lucrurile cu care se pot confrunta.

Construirea caracterelor

Școala reprezintă, de asemenea, mediul în care se dezvolta caracterul și valorile noastre, deoarece experiențele noastre de la școală ne ajută la dezvoltarea anumitor trăsături, cum ar fi compasiunea, respectul, empatia, determinarea și integritatea. Acest lucru este important deoarece ne construiește caracterul care ne ajută să descoperim cine suntem și ce ne dorim de la viață.

Lărgirea perspectivei

Școala ne oferă posibilitatea de a ne lărgi perspectivele. La școală, copiii își pot dezvolta  viziunea asupra lucrurilor, deoarece ei descoperă persoane, culturi și tradiții diferite. De asemenea, aceștia pot merge în excursii școlare și desfășura activități extracurriculare, care îi ajută să își dea seama ce le place să facă. Faptul că elevii se pot înscrie la diverse cluburi-de șah, de informatică, de tenis, le oferă șansa de a-și da seama ce le place și a lua o decizie în privința viitorului.

Școala și profesorii influențează copiii în multe feluri și contribuie la dezvoltarea lor personală. Modul în care profesorii interacționează cu copiii și cum funcționează școlile pentru a încuraja elevii să interacționeze pozitiv unul cu celălalt afectează dezvoltarea copiilor în multe moduri fantastice.

Având în vedere rolul atât de important al școlii în dezvoltarea infantilă, copiilor le trebuie asigurat un mediu plăcut și familiar. Acest lucru se poate face simplu și rapid prin achiziționarea unor ghiozdane și rechizite școlare cu personajele preferate ale celor mici.

Nimic nu poate fi mai frumos pentru un copil decât să meargă la școală cu ghiozdanul sau cu rechizitele cu Disney Minnie Mouse, Soy Luna, Frozen (Regatul de gheata – Anna si Elsa), Hello Kitty, Spiderman, Star Wars, Disney Cars, Emoji, Minions, FC Barcelona, Real Madrid etc.
Magazinul unde se pot găsi astfel de produse se numește Mykitty.ro și este un magazin unde cumpărăturile se fac fără griji deoarece produsele sunt de calitate și prețurile avantajoase.


Spor la cumpărături vă dorim!

Lasă un răspuns