RELAȚIA ȘCOALĂ-FAMILIE ȘI INFLUENȚA SA ASUPRA COPIILOR

Relația creată și stabilită între școală și familie este de o mare importanță pentru copiii mici, iar influența pe care această relație o poate avea asupra dezvoltării lor este mai semnificativă și transcendentală decât se crede.

Știm că familia este primul context al socializării, în care copiii participă și se dezvoltă în mod activ. Știm, de asemenea, că, la un moment dat, familia decide că se poate dezvolta într-un mediu nou: școala, încredințând completarea educației lor profesorilor.

Când se întâmplă acest lucru, copilul nu este o ființă pasivă și, ca un constructor activ al relațiilor sale personale, trece printr-o fază de autorizare și construire a legăturilor privilegiate cu adulții cu care interacționează de obicei la școală.

Aceste legături se bazează pe atașament, o legătură fundamentală în primii ani de viață. Este vorba despre o legătură afectivă care se dezvoltă prin interacțiune cu figura de referință biologică sau nu. Copiii creează legături cu oamenii receptivi la interacțiunile sociale care rămân educatori consecvenți și stabili, ceea ce se întâmplă atât la școală, cât și acasă.

Aceste legături sunt necesare pentru a oferi un sprijin emoțional ferm, care permite copiilor să se simtă încrezători și în siguranță. Astfel ei fac pașii necesari în vederea descoperirii lumii, dorind să fie ghidați și însoțiți.

Prin unicitatea etapei de la zero până la șase ani, a legăturile emoționale care sunt create, să nu mai vorbim de dreptul la stabilitatea și continuitatea relațiilor personale, este necesar să se reflecteze asupra importanței stabilirii unei legături între școală și familie, astfel încât cei mici să se poată dezvolta într-un mod armonios.

Viața psihică a copiilor începe cu satisfacerea nevoilor lor autentice, nu numai fiziologice (hrană, igienă …). Ei au nevoie de dragoste, afecțiune și stimă, de integrare într-un grup, de posibilitatea de a explora și de a interacționa în mediul înconjurător. De asemenea, ei trebuie să relaționeze unul cu altul și cu mediul în care trăiesc. Dacă ei simt că în mediul în care trăiesc relația dintre oameni se bazează pe încredere, ascultare, respect, prietenie și bunăstare reciprocă, vor fi fericiți, iar acest sentiment pozitiv va fi baza unei vieții afective și emoționale sănătoase și echilibrate, foarte valoroasă pentru relațiile pe care le vor stabili în viitor cu colegii lor și cu alți oameni.

Crearea unei atmosfere calde, în care copiii se pot simți în largul, cultivarea bunăstării lor și creșterea în armonie, necesită un angajament din partea tuturor părților implicate în dezvoltarea corespunzătoare a copiilor (profesori și de familie). Protejarea relației dintre familie și profesori ar trebui să fie o prioritate pentru a consolida dezvoltarea corespunzătoare a copiilor, de aceea este important să se găsească momente adecvate pentru comunicare și interschimb reciproc de opinii. Discutarea aspectelor legate de creștere, învățare și educare  ne permite să îi cunoaștem mai bine pe copii și să răspundem nevoilor lor reale.

Școala trebuie să fie deschisă, un loc de întâlnire, respectuos, democratic și participativ, care oferă numeroase oportunități și spații în care familiile pot participa, interschimba și împărtăși opinii diverse cu profesorii, acordând o mare valoare tuturor momentelor de zi cu zi (excursii, activități de zi cu zi în sala de clasă, perioadă de adaptare cu familia, intrări și ieșiri …).

Familia trebuie să fie conștientă de potențialul enorm pe care copiii urmează să-l descopere, având încredere în școală și în profesorii săi. Ei trebuie să privească școală ca pe un teren adecvat în care copiii se pot dezvolta corespunzător. De asemenea, ei ar trebui să se implice activ în activitățile școlare ale acestora. Participarea părinților la activitățile școlare este cel mai frumos mod de implicare a acestora în procesul de învățare și educație.

Se pot implica activ și prin cumpărarea de ghiozdane, penare și rechizite școlare potrivite. Pot face acest lucru printr-un singur clic, intrând pe Mykitty.ro. În acest magazin vor găsi produsele de care copiii au nevoie pentru a începe un nou an școlar cu dreptul.

În plus, prețurile avantajoase și produsele de calitate îi vor face să revină oricând va fi nevoie în lumea Mykitty.ro.

Cumpărături cu spor le dorim!

Lasă un răspuns