CRĂCIUN: COPII, CADOURI ȘI VALORI

Se apropie cu pași repezi Crăciunul, iar odată cu el străzile se umplu de lumini, de ornamente. Vine vacanța, vin cadourile. În acest articol, vă vom da câteva sfaturi pentru ca anul acesta să gestionați mai bine tema cadourilor pentru cei mai mici din casă.

Stați lângă ei când îi scriu lui Moș Crăciun. Impulsionați-i să-și exprime dorințele și profitați de acest moment pentru a le explica că Moșul va citi cu atenție scrisoarea și le va îndeplini unele dintre dorințe.

Incertitudinea este o parte esențială a vieții, cea mai bună modalitate de a o introduce este prin intermediul lucrurilor mici care se întâmplă, fără a fi nevoie să o provocați în mod artificial. Acesta este unul dintre acele momente care, în plus, are și conotații pozitive. Aceleași lucruri se întâmplă și cu frustrarea.

Impulsionați-i să ceară ceva pentru cei mai puțin norocoși. Învățați-i ce înseamnă să dea dovadă de altruim și de empatie. Fiți un exemplu și, dacă puteți oferi ceva unui copil care are mare nevoie de un anumit lucru, faceți-o. Este posibil să îi faceți viața puțin mai frumoasă.

Nu apelați la șantaj de sărbători. Nu spuneți copiilor fraze de genul: Fiți cuminți, deoarece nu este bine. Și chiar dacă le spuneți asta, ce rost are să fie cuminți de Crăciun? Să fie cuminți pentru a primi cadouri? După ce trece Crăciunul, vor putea să fie obraznici din nou? Este indicat să-i impulsionați să fie responsabili, să se ocupe de sarcinile lor (să strângă masa, să-și ordoneze jucăriile). Dar nu apelați șantaj. Nu este normal să faceți asta.

În plus, la ce vă folosește șantajul? Una dintre cele mai eficiente modalități de a pierde autoritatea ca părinți este să-i amenințați pe copii când știți că ei nu se vor ține de cuvânt. Veți avea oare puterea de a nu vă lăsa copilul să se bucure de una dintre cele mai fericite zile ale anului?

Puteți încuraja copiii să facă un desen sau scrie o scurtă scrisoare de mulțumire pentru darul pe care urmează să-l primească. Copiii nu vor mulțumi Moșului doar pentru darul primit, ci pentru faptul că acesta s-a gândit la ei. Astfel, îi veți învața pe cei mici să fie recunoscători tuturor celor care le oferă ceva.

Câte cadouri?

În acest an ar putea apărea aceleași întrebari: Câte cadouri să le oferim? Ce cadouri? Au de toate și nu folosesc nici jumătate din ce au. Acest lucru este valabil pentru toți copiii, dar nu se poate să nu faceți cadouri de Crăciun.

Niciun special în psihologie infantilă nu recomandă părinților ca de Crăciun să-și lase copiii fără cadouri. Trucul constă în achiziționarea unui număr limitat de cadouri. De asemenea, este important ca acestea să fie variate.

Dacă un băiat de 5 ani va primi de Crăciun 15 jucării noi, toate similare, este foarte probabil că jumătate dintre ele să fie date uitării. Vor deveni deșeuri inutile.

Dar nu este singurul dezavantaj. În fața abundenței, copilul ar putea înțelege că în această viață ceea ce contează este cantitatea, nu calitatea. Multe dintre aceste jucării ar putea fi chiar disprețuite În plus, nu-și va aminti cine i le-a oferit și nu va înțelege de ce ar trebui să fie recunoscător. Și apoi, care este scopul?

Experții spun că cel mai bine este ca un copil să primească 3 sau 4 cadouri. Adevărul este însă că nu ar trebui să vă limitați la aceste cifre. Există familii mari și familii mici, cu mai multe resurse sau mai puține. Toata lumea trebuie să descopere cantitatea de cadouri potrivită pentru fiecare copil. Important este să alegeți bazându-vă pe înțelepciune. Copiii nu ar trebui să primească mai mult de 10 cadouri, fiindcă va uita repede de ele.

Important este ca lucrurile pe care le dăruiți acestora să fie variate, adică să includeți păpuși, mașini, cărți (atractive și distractive) și chiar articole de îmbrăcăminte pe gustul lor. Astfel, copiii vor fi capabili să dea un sens fiecărui dar, pentru că fiecare îndeplinește o funcție diferită.

Mykitty.ro vă pune la dispoziție o gamă variată de produse care se pot transforma în cadouri de Crăciun pentru copii. Vă oferă biciclete, jucării/jocuri, electronice copii etc.

De asemenea, vă dăm un pont privind trei cadouri neprețuite:

Lasă un răspuns